CIOS vakantieweek 2018: ‘We kijken terug op een fantastische week’


‘Een heerlijke week’

Begin juni is ons gezin mee geweest op de CIOS in Frankrijk-week. Een compleet georganiseerde vakantieweek door studenten en docenten van het CIOS Arnhem. Met als doel de deelnemende gezinnen een ontspannen en onbezorgde week te geven.

Ons gezin bestaat uit moeder Selma, vader Rik, zoon Tijn (4 jaar) en dochter Bo (10 maanden). Onze zoon Tijn is vanwege een hersenziekte (ziekte van Pelizaeus-Merzbacher, PMD) rolstoelgebonden, hij kan niet zelfstandig zitten, lopen en praten. Daarentegen is hij super vrolijk, zit lekker in zijn vel en houdt van gezelligheid en dingen doen.

Wij (Selma en ik) hebben zelf een sportachtergrond, beiden opgeleid (ALO/CALO) tot gymdocent. We weten zodoende wat voor een type studenten je kan verwachten op de CIOS. Actieve en enthousiaste studenten die graag activiteiten willen doen en weten van aanpakken. Derde- en Vierdejaars studenten die bewust hebben gekozen voor deze richting en gewend zijn om te denken in mogelijkheden, te kijken en zoeken naar wat er wel kan.

In de voorbereiding naar deze week hebben we op de informatie-avond kennis gemaakt met de vier studenten (Vikki, Rens, Tessa en Lodieke) die gekoppeld waren aan ons gezin. Zij zijn bij ons thuis geweest en hebben toen met ons kennisgemaakt. Hierin hebben we de ideeën en verwachtingen van de vakantieweek besproken en hebben ons gelijk al geholpen met wat de zorg voor Tijn en Bo. Met Tijn bellen blazen en Bo de fles geven. Een mooie start 😊.

De vakantieweek is compleet georganiseerd en het enige wat we zelf moesten regelen was de reis ernaartoe. Met de auto of het vliegtuig. Wij hebben ervoor gekozen om zelf met de auto te gaan, dit omdat we veel spullen (voor Tijn in het bijzonder) mee moeten nemen.

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen en wachten onze vier studenten ons op. Direct bieden ze aan om met Tijn en Bo te spelen, zodat wij ons ondertussen kunnen installeren in het appartement. Een prachtige locatie die keurig verzorgd is, met zwembad en ruime tuin. En mooi uitzicht op Monflanquin.

Op zaterdag kwamen alle gezinnen aan en hebben we met iedereen kennis gemaakt. Leuk om de verschillende mensen te ontmoeten en elkaars ervaringen en situaties tijdens de vakantieweek te bespreken en van elkaar te leren.

In de week hebben we elke dag een vaste structuur: we beginnen de dag met een gezamenlijk ontbijt, de corveeploeg heeft alles klaargezet, de organisatie heeft alle lijnen uitgezet, de programmacommissie legt tijdens het ontbijt het programma van de dag uit en de tijdsplanning. In de ochtend een knutselactiviteit, daarna lunchen, in de middag een spelactiviteit en ’s avonds heerlijk eten (gekookt door de kok en de vriendelijke eigenaren van de locatie). Na het eten een entertainment-programma voor de kids en later op de avond gezelligheid met de gezinnen, studenten en docenten samen. Tijdens de hele week kun je aangeven of je wel of niet met bepaalde zaken meedoet en wat het beste past bij je gezin en de mogelijkheden.

Een super relaxte sfeer, een ongedwongen programma en we boften ook met het weer, maakte het een heerlijke week. De studenten ondersteunden fantastisch in de verzorging van de kids, zelfs zo dat we met alle ouders een dagje zijn weggeweest. Dit werd langzaam opgebouwd, omdat het voor veel ouders toch even wennen was om de zorg los te laten.

De studenten hebben ook een heerlijke dag vrij gehad, deze dag zijn we zelf met ons gezin op pad gegaan.

Na een supermooie week was het alweer tijd om de terugreis aan te vangen. Na een emotioneel afscheid werden we door iedereen uitgezwaaid. Met enorm veel plezier en mooie herinneringen kijken we terug op een fantastische week.


‘Studenten zien geen beperking, maar mogelijkheden’

We hadden het voorrecht om weer een keertje mee te mogen met Cios in Frankrijk.
En het was weer een kadootje.
We hebben gelachen en gehuild, maar vooral genoten van de studenten, de gezinnen en de begeleiding.
Studenten zien geen kindjes met een beperking, maar zien alleen maar mogelijkheden!
Even hun ziekte vergeten en de ouders kunnen even relaxen.
Het was weer superleuk en goed georganiseerd!
Echt een ervaring om nooit te vergeten!

Lieve groetjes,

Van Sanne en Yvonne
En opa en oma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.