15-jarig jubileum van Centrum voor Kinderwittestofziekten

Afgelopen vrijdag 23 oktober was het symposium ter ere van het 15 jarig bestaan van het Centrum voor Kinderwittestofziekten. Prof. dr. Marjo van der Knaap heeft in 2000 het Centrum voor Kinderwittestofziekten gesticht met als doel onderzoek op dit onderwerp te verenigen met diagnostiek en patiëntenzorg. Op het symposium stonden de ontwikkelingen in het onderzoek binnen het centrum, maar ook daarbuiten, centraal.

’s Ochtends was eerst een wetenschappelijk gedeelte waarin (inter)nationale artsen en onderzoekers vertelden over onderzoek naar therapieën voor verschillende erfelijke wittestofziekten. ’s Middags was de familiebijeenkomst voor patiënten en hun families, waar in heldere taal de voortgang van het onderzoek naar wittestofziekten en therapieën hiervoor werd verteld.

Het onderzoek naar wittestofziekten startte in Amsterdam al in 1987. Begin jaren ’90 werd duidelijk dat bij meer dan de helft van de patiënten met een wittestofziekte nog geen specifieke diagnose gesteld kon worden. Sindsdien zijn er met behulp van MRI’s en genetisch onderzoek veel nieuwe wittestofziekten ontdekt. Hierdoor kan nu bij de meerderheid van de patiënten een diagnose gesteld worden.
Daarnaast is er door het onderzoek de afgelopen 25 jaar veel meer bekend geworden over de wittestofziekten en de ziektemechanismen. Ook is er veel onderzoek gedaan naar therapieën, waaronder gentherapie en stamceltherapie. De komende 25 jaar zal dan ook vooral in het teken staan van het nog beter begrijpen van deze ziekten en het ontwikkelen van veilige en effectieve therapieën.

Lees meer over deze dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.