13


Ik ben Cindy, moeder van Jade* en Floor. Jade is in 2016 op elfjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van GSD 1b in combinatie met gedilateerde cardiomyopathie. Maar wat heeft Jade veel liefde, blijdschap en kracht gegeven; niet zeuren, niet klagen, maar leven! Ze is nu bij Jeroen, haar vader die in 2014 is overleden aan longkanker. Floor en ik missen onze grote schatten enorm! In deze blogs ga ik schrijven over alles wat wij hebben meegemaakt, over hoe het nu met ons gaat en vooral over Jade!


Ssst, ja ze slaapt nog…
LANG ZAL ZE LEVEN!!!!!!!
Stralende lach, veel glinstering in je groene ogen…
Je wordt al enigszins hyper.
Je krullen dansen met je mee.
Knuffels en kusjes in overvloed!
Roetsj, ratsj, papier eraf.
Yes, dit wilde ik zoooo graag!!!
Ohhh, wat hebben jullie de kamer mooi versierd!
Mag ik helpen met de hapjes?
Wie zal er als eerste komen? Opa en oma?
Ik doe alvast mijn jurkje aan!
Zal ik een bloem in mijn haar doen, of toch maar niet.
Schiet eens op met de sondevoeding, mam! Oh nee, nu word ik er misselijk van!
Jaaaaaaa, ik zie …. Ik ga naar buiten!
Dankjewel voor het cadeautje!!!!!! Maham, kijk eens, ik heb dit gekregen!
Wij gaan buiten spelen!
Ik vond het een super leuke dag vandaag!!!!! Nu al zin in mijn kinderfeestje!
Ik voel me zo blij… en moe. Papa had deze dag óók heel leuk gevonden, hè mam?

Dit was toen je 9 werd. Op je 10de was het groot feest in het UMCG. Op je 11de was je zo moe, dat we het klein gehouden hebben, maar er werd wel gefeest! Op je 12de verjaardag hebben Floor en ik getrakteerd in jouw klas en hebben we de kinderen iets bijzonders namens jou kunnen geven. Voor het eerst was je er lijfelijk niet meer bij…

Vandaag, 10 mei 2018, ben je 13, we gaan jouw feestje vieren, voor jou, met jou, maar ook zó ontzettend zonder jou!!!

Floor en ik hebben taart gekocht.  In Tilburg kochten we een hartjessleutelhanger met een 13 erop (was het maar een grote doos Lego Friends!). Dit hangertje hangen we aan één van de pinnen op jullie prachtige graf. We blazen een gouden 13 op en bevestigen deze ook ergens aan. Floor heeft met veel liefde en plezier iets voor jou geknutseld, waterproof. We zullen zachtjes voor jou zingen. We draaien aan de bol en jij zingt weer voor ons. Je bent eigenlijk altijd dichtbij. Een hele mooie, maar subtiele hartjesslinger hangt voor ons raam. Ik heb wat lekkers in huis gehaald voor jouw bezoek. Feest! Wát een feest…

Wat valt er te vieren dan?

Niet veel nee, maar wel genoeg hoor… want was jíj bijzonder, op ontelbaar veel mooie manieren. Vooral hele positieve manieren, een enkele was minder positief. Zoals té eerlijk zijn, te direct, waardoor we veel open monden met tanden zagen. Goudeerlijk, dat was je. Daardoor ook héél véél gelachen, vooral na zo’n ietwat pijnlijke situatie. Subtiel zijn was niet jouw ding, laat maar zeggen. Wij zijn dat wel, een subtiel feestje wordt het vandaag.

Aan de andere kant heb jij zóveel harten weten te veroveren… Voelde het voor jou goed, dan werd die ander in jouw grote hart gesloten. En op de één of andere manier kreeg je altijd alles voor elkaar. Krijg ik nu nog te horen. Een meisje met charmes!!!

Floor en ik vroegen ons gisteren nog af, hoe je er nu uit zou zien. Je haar, je lichaam, je stem. Floor hoorde een oud klasgenootje van jou ‘ineens’ met een zware stem praten. Of jij nu misschien dan ook een zware stem zou hebben gehad, hahaha. Op welke school zou je nu zitten. Ga maar door. Wij proberen het allemaal in te vullen, we moeten wat. Wij proberen jouw dromen in onze fantasie waar te maken.

We vieren vooral dat jij, Jade, een prachtmeid was! Een meisje dat altijd doorging met doorgaan. Jij zag wat wel kon, dat wat niet meer kon liet je vooral links liggen. Een voorbeeld voor velen. Een lach verschijnt op ieders gezicht door een herinnering aan jou.

Het gemis doet letterlijk pijn, het verdriet is groot… Doorgaan vinden wij niet moeilijk, maar wat we daarnaast soms voelen?! Is voor velen niet te bevatten. Hoeft ook eigenlijk niet.

X


Alle blogs van Cindy Starte
Twee intense weken | JADE!!!!!!!!!! ❤️ | Pijnlijke gewenning | Zorg uit handen geven | 13 | Open boek | Roller Coaster | Meisje(s) toch… | Eerlijk zijn! | Hieperdepiep hoera, Jade is 10 jaar! | Oost, West, thuis best, maar niet als het minder gaat! | Eventjes naar Utrecht… | Een grote sprong… | Stap voor stap…

Eén reactie:

  1. Harry Kuyper

    Ontroerend en heel mooi geschreven!!
    Sterkte!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.