blogsGouden Behandelaren

  • 24 oktober 2023
  • Jolien Vijzelaar

Welkom, Ik ben Jolien, geboren in juni 1991. Met 16 maanden is de stofwisselingsziekte Cystinose ontdekt, waardoor ik in 2003, op bijna 12-jarige leeftijd een succesvolle niertransplantatie heb ondergaan met een donornier van mijn vader. In de blogs vertel ik graag mijn verhaal, van perikelen tot parels. Verder hou ik mij bezig met wandelen, voeding en schrijven. Wil je meer van mijn kindertijd lezen? Lees dan het artikel wat mijn moeder heeft geschreven: https://nee-eten.nl/over-voedselweigering/ervaringen-van-ouders/

Gouden Behandelaren

In de 32 jaar dat ik patiënt ben heb ik inmiddels ontdekt welke behandelaren bij mij passen en welke extra toegevoegde waarde zij kunnen bieden ten opzichte van andere behandelaren. Ik bedoel de behandelaren die dezelfde taken en werkzaamheden op zich nemen en toch ieder op zich de patiënt anders benaderen of de taken uitvoeren.

Gouden behandelaren zijn voor mij diegenen die mensenmens zijn. Die hun empathie en inlevingsvermogen combineren met hun ervaring in kennis en kunde van specialisatie. Ze zijn uniek doordat ze verder kijken en luisteren dan enkel en alleen naar de patiënt/cliënt die voor hen zit. Ze zien en horen de mens achter de patiënt. Door bijvoorbeeld vragen te stellen als: hoe sta jij erin? Of wat had jij in gedachten qua behandeling? Wat is passend voor jou om ook in het dagelijks leven door te voeren?

Een aantal praktijkvoorbeelden die ik in de loop der jaren heb meegemaakt zijn met een huisarts en twee artsen uit het academisch ziekenhuis.

Zo had ik een gesprek met een huisarts over de terugkerende oorontstekingen in een winterperiode bij mij. Onder andere in dit gesprek kwam naar voren dat hij aan mij vroeg: Wat denk jij dat nu nodig is om in te zetten? Eerder benoemde de huisarts al dat ik de ziekte al langer heb en ermee leef dan dat hij de ziekte Cystinose kent. Hij zei, jij hebt ervaring in hoe jouw lichaam erop reageert en wat je nodig hebt. Dit zijn hele betrokken en oprechte reacties.

Een ander voorbeeld is met een KNO-arts. Ik heb inmiddels zeker vijf KNO-artsen gehad. Deze KNO-arts gaf haar e-mailadres. Dit doen artsen zelden vanwege het mogelijk overvallen worden om elke kleine vraag of klacht. Wat ik volkomen begrijp, want je hebt met meer patiënten en afspraken te maken. Deze arts vertrouwde mij haar e-mailadres wel toe. In de 3 jaar tijd dat ik het e-mailadres heb gekregen, is er slechts eenmaal gebruik van gemaakt. Niet om een medische reden, althans het ging om de vraag of zij een afspraak ergens tussen kon plannen. Zodat ik niet 2 maar 1 keer naar het UMCU hoefde in 1 week tijd. Ideaal!

Dat betekent niet automatisch dat wat ik wil of denk dat dat goed is om te doen, ook werkelijk uitgevoerd wordt. Het geeft betekenis aan mij als diegene die al jarenlang ervaring heeft met een zeldzame en chronische ziekte en alle ongemakken. Betekenis geven van erbij betrekken, begrip tonen en gevoel van medezeggenschap en eigen ervaring in gezondheid inzetten als eigen regie. Je kunt het zien als een soort samenwerkingsoverkomst van arts en patiënt waarbij elkaars krachten worden gebundeld met als uitgangspunt het belang van mij als patiënt en als mens zijnde. Uiteindelijk is het belangrijk dat je naast de kennis en ervaring van jezelf ook vertrouwt op die van de specialist.

Als je als arts zijnde breder kan kijken dan de patiënt, dan zie en hoor je dat diegene als persoon ook een leven naast de ziekte heeft. Een kunst op zich en toch zijn er zulke gouden behandelaren!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Wat maakt dat jij fijn contact hebt met jouw behandelaar?